Już niedługo, bo na przełomie lata i jesieni, w lasach obrodzi w grzyby – przysmak popularny w niejednej polskiej kuchni. Grzyby potrafią być jednak zdradliwe, a ich nieopatrzne, bezrefleksyjne zbieranie może powodować zatrucie pokarmowe, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. Radzimy, jak przygotować się do bezpiecznego zbierania takich rarytasów jak borowiki, podgrzybki, kanie, kurki czy maślaki.Poradnik grzybiarza

To nie przypadek, że najwięcej grzybiarzy wyrusza na polowanie wczesnym rankiem. Wtedy właśnie, po nocy, można zebrać najwięcej trofeów. Nieprzypadkowe jest też powiedzenie „rosnąć jak grzyby po deszczu”. Jeśli noc była bogata w opady, rosną również szanse na udane zbiory. Grzyby można najczęściej spotkać pod drzewami liściastymi, takimi jak dęby czy brzozy, ale i na przykład pod sosnami. Miejsce zależy od tego, jaki rodzaj grzyba mamy szansę znaleźć. I tak prawdziwki, podgrzybki, maślaki i rydze znajdziemy pod drzewami iglastymi, a koźlarze czy borowiki to domena lasów liściastych. Są także odmiany grzybów, które występują w lasach mieszanych, np. podgrzybki czy kurki.

Na co uważać?

Do zbierania grzybów trzeba się odpowiednio przygotować. Niezbędne będzie grube ubranie, które zabezpieczy nas przed chłodem, szczególnie jesienią. Pamiętajmy o butach, które nie ulegną mokrym podłożom – w żadnym wypadku nie mogą to być znoszone adidasy. Dobrze też spryskać się preparatami na komary i kleszcze – w poprzednich numerach Echa Babic dokładnie opisywaliśmy, jak radzić sobie z tymi uprzykrzającymi życie insektami.

Poradnik grzybiarza

Na wyprawę do lasu, oprócz oczywistego ekwipunku, takiego jak koszyk czy mały nożyk, warto zabrać ze sobą także atlas grzybów, który pomoże sprawdzić, czy ten namierzony przez nas nadaje się do spożycia. Niektóre gatunki do złudzenia potrafią przypominać inne – te smaczne i jadalne – chociaż w istocie są trujące. Popularną metodą weryfikacji jest zajrzenie grzybowi… pod kapelusz. Jeśli spód składa się z blaszek, jest duża szansa, że grzyb jest niebezpieczny. Unikajmy grzybów niewyrośniętych i zbyt starych, ponieważ w ich wypadku trudniej jest trafnie ocenić ich przydatność do jedzenia.

Niejadalne i trujące

Grzyby nie nadające się do spożycia dzielimy na niejadalne, które mogą narazić nasz organizm na nieprzyjemne dolegliwości i trujące, które w skrajnych przypadkach są w stanie doprowadzić nawet do śmierci. Utrudnieniem jest fakt, że często przypominają one grzyby jadalne. Goryczak żółciowy jest łudząco podobny do borowika, kanię łatwo pomylić z muchomorem, a pieprznik, zwany też lisówką, może być wzięty za kurkę. Dlatego rola atlasu, albo doświadczonego grzybiarza, który uda się z nami na leśną wędrówkę, pozostaje nieoceniona.

Poradnik grzybiarza

Ciekawostki o grzybach:

  • grzyby to jedne z najstarszych organizmów na świecie
  • najszybciej rosnące grzyby potrafią wydłużać się nawet o centymetr na minutę
  • istnieją grzyby, które żywią się mięsem
  • białe trufle są jednym z najdroższych składników, jakie można mieć w kuchni
  • w Polsce występuje ok. 1000 jadalnych gatunków grzybów
  • istnieją jadalne muchomory – ale lepiej nie ryzykować ich zbierania, ze względu na możliwość popełnienia pomyłki!