I Do kogo skierowana jest Polityka prywatności?

  1. Echobabic.pl al. Solidarności 117 lok. 207, 00-140 Warszawa („Echobabic.pl”, „Spółka”) przywiązuje szczególną uwagę do prywatności użytkowników korzystających ze strony internetowej echobabic.pl („Strona Internetowa”). Jeżeli korzystasz ze Strony Internetowej, Polityka Prywatności skierowana jest właśnie do Ciebie.
  2. W Polityce Prywatności znajdziesz informacje w jaki sposób korzystamy z udostępnionych nam przez Ciebie danych osobowych, w jaki sposób je zabezpieczamy oraz jakie przysługują Ci prawa i obowiązki.

II Kto zbiera moje dane osobowe

  1. Administratorem podanych przez Ciebie danych osobowych jest Echobabic.pl al. Solidarności 117 lok. 207, 00-140 Warszawa
  2. Jeżeli masz pytania dotyczące Polityki Prywatności lub ogólnie dotyczące ochrony danych osobowych, napisz do nas na adres redakcja@echobabic.pl lub na nasz adres pocztowy: Echobabic.pl al. Solidarności 117 lok. 207, 00-140 Warszawa

III W jaki sposób zbierane są moje dane osobowe?

  1. Jeżeli odwiedzisz Stronę Internetową www.echobabic.pl, w sposób automatyczny zbierane są dane informatyczne dotyczące Twojej wizyty, w szczególności:
    1. adres IP,
    2. rodzaj systemu operacyjnego,
    3. rodzaj/typ przeglądarki.
      • Sama wizyta na naszej Stronie Internetowej nie wymaga podania od Ciebie żadnych innych informacji, ani danych osobowych.
  2. Zbieranie pozostałych danych następuje dobrowolnie w inny sposób, np. za pomocą telefonu, poczty e-mail, rejestracji konta lub korzystania z formularzu kontaktowego wyłącznie wówczas, gdy chcesz nam takie dane przekazać np. w celu skontaktowania się z nami, czy założenia konta w naszym serwisie. Za pomocą tych środków możesz przekazać nam swoje dane osobowe, takie jak:
    1. imię i nazwisko,
    2. adres e-mail,
    3. nazwa loginu,
  3. Podsumowując, Twoje dane osobowe możemy zbierać i później dalej przetwarzać
    w celach:

    1. odpowiadania na Twoje zapytania (jeśli zadzwoniłeś lub napisałeś do nas
      z zapytaniem),
    2. jeśli zarejestrowałeś się w naszym serwisie,
    3. jeśli dodałeś ogłoszenie w naszym serwisie.

IV Czas przechowywania i przetwarzania Twoich danych

  1. W przypadku wysłania do nas zapytania poprzez formularz kontaktowy, Twoje dane są przechowywane i przetwarzane przez okres niezbędny do odpowiedzenia i rozwiązania Twojego problemu, ale nie dłużej niż 6 lat od momentu przesłania zgłoszenia.
  2. W przypadku zarejestrowania się na naszym serwisie Twoje dane są przechowywane i przetwarzane do momentu kiedy sam nie zdecydujesz o usunięciu swojego konta.
  3. W przypadku dodania ogłoszenia, będzie ono przechowywane i przetwarzane do czasu jego wygaśnięcia.
  4. Pamiętaj, że w każdym chwili możesz do nas napisać na redakcja@echobabic.pl w celu usunięcia swoich danych osobowych.

V Jak wygląda zbieranie danych w celu rejestracji w naszym serwisie?

  1. W przypadku rejestracji w naszym serwisie prosimy Cię o podanie swojego loginu, oraz adresu e-mail w odpowiednim formularzu rejestracyjnym.
  2. W każdej chwili możesz usunąć swoje konto pisząc na adres redakcja@echobabic.pl

VI Jak wygląda zbieranie danych poprzez formularz kontaktowy?

  1. Jeśli chcesz się z nami skontaktować poprzez formularz kontaktowy, potrzebujemy wyłącznie Twojego imienia, nazwiska oraz adresu e-mail.
  2. W przypadku wysłania do nas zapytania lub oferty, przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w celu odpowiedzi na Twoje zapytanie.

VII Jak wygląda zbieranie danych poprzez dodawanie ogłoszenia

  1. Jeśli chcesz dodać swoje ogłoszenie w naszym serwisie prosimy Cię o podanie imienia, nazwiska oraz adresu e-mail.
  2. Twoje dane są przechowywane i przetwarzane do momentu wygaśnięcia Twojego ogłoszenia.

VIII Jak zbierane są dane osobowe w sposób automatyczny? Co to są pliki cookies?

  1. Jak już wspominaliśmy, przy okazji Twoich odwiedzin naszej Strony Internetowej w sposób automatyczny zbieramy niektóre Twoje dane. Dane te są zbierane przez tzw. pliki cookies („Ciasteczka”).
  2. Ciasteczka to pliki wysyłane do Twojego komputera lub innego urządzenia, podczas przeglądania Strony Internetowej.
  3. Ciasteczka pozwalają nam na zapamiętanie i sprawdzanie Twoich preferencji. Dzięki temu możemy m.in.: poprawiać Twoje wyniki wyszukiwania, dbać o trafność wyświetlanych przez Ciebie informacji.
  4. Ciasteczka nie dokonują żadnych modyfikacji czy zmian ustawień w urządzeniu lub oprogramowaniu, które zostało zainstalowane na Twoim urządzeniu.
  5. Pamiętaj, że masz prawo nie wyrazić zgody na wykorzystywanie przez nas Ciasteczek (możesz je blokować).
  6. Jeżeli chcesz blokować Ciasteczka, to rekomendujemy Ci wybranie odpowiednich ustawień w Twojej przeglądarce WWW. Więcej informacji na ten temat możesz znaleźć na stronie http://wszystkoociasteczkach.pl.
  7. Zazwyczaj Ciasteczka mogą zostać usunięte z przeglądarki poprzez opcję „usuń historię” i zaznaczenie cookies za pomocą pola check box albo poprzez zablokowanie    w przeglądarce możliwości pobierania ciasteczek.
  8. Chcemy Cię poinformować, że korzystanie przez Ciebie ze Strony Internetowej oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie przez nas ciasteczek. Stosowny komunikat na ten temat wyświetla się automatycznie zawsze przy pierwszej wizycie danego użytkownika na Stronie Internetowej. Zablokowanie Ciasteczek lub ich usunięcie może spowodować utrudnienia w korzystaniu ze Strony Internetowej, a niektóre jego opcje mogą okazać się niedostępne.
  9. Dane zbierane automatycznie przy pomocy Ciasteczek będą przez nas używane do analizy zachowań użytkowników na Stronie Internetowej i zbierania danych demograficznych o użytkownikach, co pozwala nam dostosowywać treść strony internetowej oraz wyświetlać treści dotyczące Spółki na innych stronach internetowych, które odwiedzasz (więcej poniżej w punkcie VI). Jeśli nie wyrażasz zgody na taką personalizację treści, zmień ustawienia swojej przeglądarki, tak jak wskazano powyżej w punkcie V.6. Zawsze też możesz do nas napisać na redakcja@echobabic.pl – postaramy się pomóc.

IX Jakie stosujemy inne technologie śledzące działania podejmowane na stronie?

A Google Analytics (cookies) – analizy statystyk strony

  1. Google Analytics wykorzystuje technologię „cookies”, w celu umożliwienia przeanalizowania źródeł ruchu i sposobu, w jaki odwiedzający korzystają ze Strony Internetowej.
  2. Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na urządzeniach plików cookies i korzysta z tych informacji w celu tworzenia raportów i świadczenia innych usług związanych z ruchem i korzystaniem z Internetu.
  3. Firma Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google.
  4. Dane te stanowią jedynie materiał do analizy statystycznej i mechanizmów korygowania błędów systemowych, a zatem dane z cookies nie są w żaden sposób łączone z innymi danymi, które nam podajesz.

X Do jakich celów wykorzystywane są dane osobowe niepochodzące z Ciasteczek? Czy komuś są przekazywane?

  1. Dane osobowe, które nam przekażesz,  są wykorzystywane do:
    1. podejmowania działań marketingowych,
    2. przyjmowania Twoich ewentualnych zastrzeżeń i zapytań,
    3. do publikacji Twoich ogłoszeń w naszym serwisie
  2. Jeżeli jest to niezbędne dla wykonania powyższych czynności, Twoje dane mogą być przekazane innym podmiotom. Takie przekazanie może odbyć się tylko za naszą zgodą, na podstawie zawartej umowy i tylko tym, którzy zapewniają, że Twoje dane będą odpowiednio chronione i przetwarzane zgodnie z prawem. Oznacza to, że Twoje dane osobowe są przekazywane:
    1. firmie, która obsługuje naszą Stronę Internetową,
    2. hostingodawcy, który utrzymuje na swoich serwerach naszą Stronę Internetową,
    3. firmie informatycznej, która utrzymuje rezerwowy backup strony,
  3. Nie przekazujemy Twoich danych osobowych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
  4. Jeżeli nie jesteś naszym Klientem i nie wyraziłeś zgody na przesyłanie Ci informacji marketingowych e-mailem, SMSem lub telefonicznie, wówczas dane osobowe, które przekażesz nam (np. naszemu pracownikowi lub konsultantowi)  bezpośrednio, np. telefonicznie, mogą być wykorzystywane przez nas wyłącznie w celu skontaktowania się z Tobą i udzielenia Ci niezbędnej pomocy oraz w celu zawartej pomiędzy nami a Tobą lub Twoją firmą umowy.
  5. Jeśli jesteś naszym klientem, to w ramach tzw. prawnie usprawiedliwionego celu, możemy kontaktować się z Tobą w celu promocji własnych produktów. Jeśli jednak nie życzysz sobie kontaktu telefonicznego ani mailowego, wówczas możemy przesłać Ci jedynie materiały pisemne za pośrednictwem tradycyjnej poczty.

XI Czy mam dostęp do moich danych osobowych? Czy mogę odwołać wcześniej wyrażoną zgodę na otrzymywanie informacji handlowych?

  1. Pamiętaj, że w każdej chwili przysługuje Ci dostęp do Twoich danych osobowych. Możesz bezpłatnie otrzymać kopię posiadanych przez nas Twoich danych osobowych.
  2. Możesz od nas także zawsze uzyskać informacje nt.:
    1. celu przetwarzania Twoich danych,
    2. jakiego rodzaju dane przetwarzamy,
    3. komu przekazujemy Twoje dane,
    4. jak długo planujemy przechowywać Twoje dane,
  3. Przysługuje Ci prawo do:
    1. sprostowania Twoich danych,
    2. usunięcia lub ograniczenia Twoich danych, jeżeli nie są już nam potrzebne do celów, na które nam je podałeś, albo jeżeli cofnąłeś nam zgodę na ich przetwarzanie lub wnosisz sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych na cele marketingowe.
  4. Możesz też wnieść całkowity sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych na cele marketingowe.

XII Czy moje dane osobowe są zabezpieczane?

  1. Twoje dane są przez nas zabezpieczane, poprzez stosowanie środków organizacyjnych
    i technicznych, koniecznych i odpowiednich dla zapobiegnięcia ryzyku naruszenia Twoich praw lub wolności.
  2. W szczególności zabezpieczamy Twoje dane osobowe przed udostępnieniem ich osobom nieupoważnionym, a także przed uszkodzeniem lub utratą.
  3. Bezpieczeństwo przesyłu danych jest zapewnione dzięki stosowaniu protokołu transmisji SSL (Secure Socket Layer v3). SSL polega na kodowaniu danych przed ich wysłaniem
    z Twojej przeglądarki i dekodowaniu po bezpiecznym dotarciu na serwer obsługujący Stronę Internetową.

XIII Postanowienia końcowe.

  1. Zasady określone w Polityce Prywatności podlegają prawu polskiemu.
  2. Możesz zawsze wnieść skargę na nasze postępowanie z Twoimi danymi osobowymi. Skargę składa się do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  3. Niniejsza Polityka Prywatności wchodzi w życie z dniem 25.05.2018 r.